Marlieke Overmeer

Marlieke overleed na een kort ziekbed op 22 december 2022.

Ik ben geboren in Nijmegen en studeerde in Tilburg aan de lerarenopleiding omgangskunde en gezondheidskunde. Daarna heb ik de opleiding tot theaterdocent aan Artez in Arnhem. Mijn liefde voor vormgeven kon ik via mijn regies steeds meer tonen. Na een aantal jaren docentschap en het geven van trainingen koos zij voor haar grote liefde: de beeldende kunst. Schilderen en het maken van objecten en installaties, krijgen vorm. Ik volg lessen bij Roel Elzinga en Willem Janssen.

Met mijn intrek in het atelier in De Zeepunie in Nijmegen ga ik meerdere samenwerkingsverbanden aan. Vanaf 2005 werk ik in de SpadeAteliers in Nijmegen. Vrouwen en de dagelijkse dingen vormen het motief in mijn werk. Bijvoorbeeld schuursponsjes, theepotten, gevonden boodschappenbriefjes en de theemuts. Met de koe, vrouwelijk oerdier, als climax. In mijn objecten en installaties, combineer en bewerk ik bestaande objecten en materialen in een soort archiverende verzameling. Deze zijn vaak inspiratiebron voor mijn schilderijen. Sober werk dat zich beweegt tussen figuratief en abstract. Met mijn installaties zoek ik naar een actieve interactie met het publiek. Mijn kunst en leven zijn zo verweven en beiden inspireren ekaar over en weer. Steeds ben ik op zoek naar een beeldtaal waarmee ik kan communiceren wat mij van binnen diep drijft en beroert. Mijn diverse en schijnbaar uiteenlopende beelden, vormen een eenheid in zichzelf.
Sinds een aantal jaren verlegt mijn aandacht en werk zich steeds meer naar het geven van creatieve workshops en KunstRetraites. Vrucht van mijn werk- èn levenservaringen.

“
Met ernst en licht geef ik uitdrukking aan mijn beelden en ideeën op zoek naar het ware verhaal, de passende lijn.
Ik ben steeds op zoek naar een nieuw perspectief. De binnen-onder-en achterkant van mens, dier en ding.“